T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ALTINDAĞ - Türkerler İlkokulu

Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu

https://tegm.meb.gov.tr/dosya/100cocukoyunu.pdf

 

Milli Eğitim Bakanlığımızın Hazırlamış Olduğu Yüz Yüze 100 Çocuk Oyununa Bu Adresten Ulaşabilirsiniz.

 

Çocukken oynadığınız oyunları kendi çocuklarınızla oynayabilme keyfinin değeri ölçülemez. Ebeveyn ile çocuğun birlikte oyun oynaması duygusal bağı güçlendirir, endişe ve öfkeyi azaltır.

Eskiden oynadığınız şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş saklambaç, bezirganbaşı, istop, yakar top, çuval yarışı, ip atlama, körebe gibi geleneksel oyunları çocuklarınızla oynayıp kendi çocukluğunuza dönmeye ve aranızdaki bağları güçlendirmeye ne dersiniz?

İşte 'çocuğumla oynayacak oyun bulamıyorum' diyen anne ve babaların, kendi çocukluklarındaki oyunlarını çocuklarıyla oynamasını sağlayacak eğlenceli, hareket kaynağı geleneksel çocuk oyunları...

 

 

 

Saklambaç, bezirganbaşı, istop, yakar top, çuval yarışı, ip atlama, körebegibi oyunlar, geçmişte çocukların zevkle oynadığı oyunların başında gelen geleneksel çocuk oyunlarımızdandır. Top, ip ve taş çok eski zamanlardan günümüze kadar ulaşmış oyun araçlarıdır.

 

Geleneksel Çocuk Oyunları Nelerdir?

 

Geçmişten günümüze sürekli oynanan en eğlenceli geleneksel çocuk oyunlarından bazıları;

Saklambaç

Aç Kapıyı Bezirganbaşı

Yakar Top

Çuval Yarışı

İp Atlama 

Körebe

Yattı Kalktı

Saklambaç

Her çocuk oyun oynamaya minik saklambaç oyunu “Ce-e..” İle başlar. Mutlaka çocuğunuz bebekken siz de bu oyunu onunla oynadınız. Şimdi sıra saklambaçta. Çocuğunuzla kısa süreli oynadığınız saklambaç oyunu, çocuğun görsel ve mekansal ayrılık duygusu ile bahsetmesine yardımcı olur. Her yaş grubu ile oynanan saklambaç sırasında eğlenceli sesler çıkartabilir, dil gelişimini destekleyici şekilde saklandığı ya da saklandığınız yerin adını, sağda ya da solda olduğunu söyleyebilirsiniz. Saklanan bulunduğunda gıdıklama ile kahkahalar atmasını sağlayarak endişeli bekleyişi neşe içinde bitirebilirsiniz.

Ailecek Oynanabilecek En Eğlenceli Oyun Saklambaç

 

Aç Kapıyı Bezirganbaşı

 

Güzel bir tekerleme ile kalabalık bir ailede oynanabilecek bezirganbaşı oyununda kapı için sayışma ile 2 kişi seçilir. Bu iki kişi kendisine bir çiçek ismi seçer, kimseye söylemez. Sonrasında ellerini yukarıda birleştirerek köprü oluşturur. Diğer çocuk ve aile bireylerinin sırayla ya da tren gibi kapıdan geçmeleri istenir. Bu sırada oyunda aç kapıyı bezirgan başı şarkısı belli bir ritm ve hızla söylenir. Üçüncü de kapana sıkışan çocuğa kimsenin duymayacağı şekilde hangi çiçeği seçtiği sorulur. Hangisini tercih ederse seçtiği ismi taşıyan çocuğun arkasına sıraya geçmesi söylenir. Bunu yaparken gruptaki diğer çocukların duymadığından emin olunur. Gruptaki herkes yakalandıktan ve seçimini yaptıktan sonra ortaya bir çizgi çizilir. İki grubun birbirlerinin belinden tutarak karşılıklı çekişeceği ve çizgiyi ilk geçen grup oyunu kaybeder.

 

Aç Kapıyı Bezirganbaşı Şarkısı

 

“Aç kapıyı bezirganbaşı, bezirganbaşı…

Kapı hakkı ne alırsın ne verirsin?

Arkamdaki yadigar olsun, yadigar olsun.

Bir sıçan, iki sıçan, üçüncü de kapana kaçan.”

Bezirganbaşı

 

Yakar Top

 

En az 3 ve daha fazla kişi ile oynanabilen yakar top oyununda ortadakiler ebedir. Topu atan kişilerin önüne ise aşmamaları gereken bir çizgi çizilir. Topu bu mesafeyi aşmadan ortadaki oyunculara atmaları gerekir. Ortada kalan oyuncular asla topa değmemelidir. Topa değer ya da top isabet ederlerse oyundan çıkmaları gerekir. Eğer içerdeki oyuncu, top hiç yere değmeden havadan yakalar ise +1 can kazanır. Vurulan her bir oyuncu, oyun dışı kalır. 
Kişi eğer isterse elde ettiği canlar ile vurulmuş oyuncuları, tekrar oyuna dahil edebilir. Ortada tek oyuncu kaldığında atıcı grup, ortadaki oyuncuyu 12 atışta vurmaya çalışır. Eğer 12 atışta oyuncu vurulmazsa, ortadaki grup oyunu kazanır. Bu sonuçta ortadaki grup tekrar ortada oyuna başlar. Eğer 12 atışta ortadaki oyuncu vurulursa, atıcı grup kazanarak ortaya geçer.

Yakar Top

 

Çuval Yarışı

 

Çok eğlenceli bir oyun olan çuval yarışı oyunu ile çuval gerekir ancak büyük ve sağlam bir poşet de aynı işi görebilir. Başlangıç çizgisinden bitiş çizgisine varış için bir süre belirlenir. İki takıma ayrılan ve başlangıç noktasına gelen oyuncular, düdük işareti ile yarışmaya başlarlar. Bu süre içinde çizgiye ulaşan oyuncu takımına sayıyı kazandırmış sayılır. Çıkışın doğru olabilmesi için çuvalın tam olarak bel seviyesinde ve ellerle tam tutulmuş olsa şartını unutmayın.

Çuval Yarışı

 

İp Atlama

 

Parkta ya da piknikte 3 kişi oynayabileceğiniz ip atlama oyunu oldukça eğlenceli. İpe bastığınız anda yanıp yerinizi diğer arkadaşınıza verebilirsiniz. Bir üst sayı belirleyerek ipten kaç defa atladığınızı sayıp kendi aranızda birinci ikinci seçebilirsiniz. Atlarken eğlenceli şarkılar ya da tekerlemeler söyleyebilirsiniz.

İp Atlama

 

Körebe

 

Eğitici bir oun olan körele sesi takip etme, dikkat, denge, karşındakini tanımaya çalışma gibi bir çok eğitici özelliğe sahip bir oyun. İsterseniz birlikte birbirinizi yakalamaya çalışarak ya da göstermeden belirleyeceğiniz objeleri tanımasını isteyerek oynayabilirsiniz. Belirli sayıda ipuçları vererek yardımcı olabilirsiniz.

Körebe

 

Yattı Kalktı

 

Hep birlikte daire şeklinde oturabilirsini. Önce meyve, eşya, hayvan gibi kategorilerinden hangisinde oynayacağınızı belirleyebilirsiniz. Örneğin meyve kategorisini seçtiyseniz, “şeftali yattı kalktı muz yatsın kalksın”, “muz yattı kalktı armut yatsın kalksın” gibi sırayla herkes önce yanındakinin meyve ismini sonrada kendi meyve ismini unutmadan tekrar söyleyebilmeli. Son iki kişi 5 defa daha oyunu sürdürür. Hatırlayamayan ya da unutan oyunu kaybeder. Bir kişi kazandıktan sonra yeni bir kategori belirleyip devam edebilirsiniz.

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.06.2024 - Güncelleme: 04.06.2024 10:16 - Görüntülenme: 464
Kaynak: https://ebeveynakademisi.trtcocuk.net.tr/makale/gelenekselcocukoyunlari17466175
  Beğen | 7  kişi beğendi